Skip to main content

Vildtkød kan nemt blive tørt, men det kan sagtens undgås.

Kokke sigter typisk efter, at kødet skal være rosa og mørt. Også kaldet medium/rare.
Bruger du et stegetermometer, skal du gå efter en centrumtemperatur på 52-55 grader.

Fælles for alt kød er, at efter stegetiden skal det hvile i cirka et kvarter, så kødsaften kan sætte sig i kødet. For det første, fordi saften indeholder syre, der mørner kødet og for det andet fordi, al kødsaften ellers løber ud, når du skærer for, hvilket netop efterlader kødet tørt.

Fælles for kød er også, at det med fordel kan gnides med salt og evt. peber og hvidløg forud for tilberedning.

Her er nogle retningslinjer for stegning af rensdyr uden stegetermometer:

Rygfilet: Brun fileten i fedtstof på en pande, så den får stegeskorpe. Steg den i ovnen i ca. 15 minutter på 200 grader.

Hel kølle: Hvis du steger en hel kølle, bør du dække den med spæk eller bacon, for at undgå tørt kød. Steg den ved 230 grader i ovnen i ca. 15 min (230 gr) skru derefter ned til 180 gader og giv den 1 time og 15 minutter.

Dele af kølle:
Hvis du udbener og deler køllen ud, bliver den til omkring 5-6 stege. En steg som f.eks. inderlåret, er nok til 6-8 personer. Den skal have samme stegetid som en rygfilet (se ovenfor).

Bov: Denne skal langtidssteges for at blive mør. Typisk lægger man den i en bradepande med grøntsager og væde, som kødet trækker i, mens det steger. Det kan være løg i både, stykker af æble og evt. nogle hele hvidløg. Der skal ca 10 dl væde til. Det kan være en blanding af æblemost, øl og vand. Dæk til med alufolie, og sæt bradepanden i en ovn ved 160°. Steg i 2,5-3 timer, indtil den er mør og nærmest falder af benet.
Det er en god idé at dryppe boven med lidt af væden fra bradepanden et par gange under stegning.