Skip to main content

Hvorfor er det sundt at spise frugt og nødder?

Frugt og nødder er noget af det allerbedste, man kan spise. Frugt indeholder rigtig mange vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre, som kan beskytte din krop mod mange sygdomme. Nødder indeholder protein og sunde umættede fedtstoffer.
Frugt sænker dit kolesteroltal og dit blodtryk. Det stabiliserer dit blodsukker. Og så øger det dit immunforsvar. Nødder kan forebygge hjerte-kar-sygdomme.
Frugt og nødder er den naturlige snack, når den lille sult melder sig, og det kan derfor blive en sund erstatning for søde sager. På den måde kan du bedre holde vægten nede. Frugt kan også bruges til at søde din mad, der hvor du normalt ville bruge sukker. F.eks. oven på din grød eller din yoghurt.

Hvor meget frugt og nødder skal jeg spise?

Det anbefales at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Halvdelen skal altså være frugt – og det vil sige cirka 2 stykker frugt om dagen. Det kan være både frisk frugt såsom æbler, bananer og vindruer. Men det kan også være fra konserves såsom ananas på dåse, eller frossen frugt. Der er nemlig lige sundt, uanset hvilken variant du spiser.
Men hold dig til den anbefalede mængde. For selvom frugt er sundt, indeholder det frugtsukker, som er usundt i store mængder. Og det samme gælder nødder, for selvom mættet fedt er sundt, er det stadig fedt, og det skal man altid skære ned på.

Eksempler:

1 banan og 1 lille håndfuld mandler til eftermiddag
Morgengrød toppet med blåbær og æbletern
Ananas blandet i din grove salat drysset med nødder
En skål med frugtstykker toppet med flødeskum og hakkede nødder som erstatning for kage

Prøv en opskrift

Opskrifter med frugt og nødder